(Formeel) Belastingrecht

Belastingrecht

Een onterechte of onjuiste belastingaanslag ontvangen?

Heeft u een belastingaanslag ontvangen waarvan u denkt dat deze onjuist is? Als de Belastingdienst een aanslag oplegt, betekent dat niet direct dat de aanslag terecht of juist is. De kans bestaat dat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. U doet er daarom goed aan binnen zes weken bezwaar te maken tegen de aanslag. Heeft u dat al gedaan maar heeft het niets opgeleverd? BeuneFaber is specialist op het gebied van belastingrecht en helpt u graag verder.

Wat kan ik doen bij een onterechte of onjuiste belastingaanslag?

In beginsel kunt u altijd zelf een bezwaarschrift tegen de aanslag indienen. Bent u niet in uw bezwaar gehoord of is uw bezwaarschrift afgewezen, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij onderzoeken voor u of de Belastingdienst juist heeft gehandeld en staan u bij in het juridische proces. Dat proces wordt onder meer beheerst door het formele belastingrecht. Het formele belastingrecht heeft onder andere betrekking op de regels die gelden tussen de belastingplichtige (u) en de Belastingdienst. BeuneFaber is specialist op het gebied van formeel belastingrecht. Door ook het materiële belastingrecht te betrekken kan BeuneFaber Advocaten-Belastingkundigen het optimale resultaat voor u behalen bij de oplossing van uw conflict.

Wat zijn mijn plichten ten opzichte van de Belastingdienst?

In principe is iedere belastingplichtige verplicht om aan de Inspecteur van de Belastingdienst gegevens en inlichtingen te verstrekken als daarom gevraagd wordt. Deze verplichting ontstaat op het moment dat de inspecteur een heffingsbelang heeft. U doet er dan ook goed aan zich, indien mogelijk, na de aankondiging van een (boeken)onderzoek of bij een vragenbrief, te laten informeren door een deskundige ten aanzien van uw rechten en plichten vóór, tijdens en ná het boekenonderzoek. U kunt daarbij onder andere denken aan:

  • Moet ik als particulier gegevens en inlichtingen verstrekken aan een inspecteur van de Belastingdienst?
  • Mag van mijn personeel verlangd worden dat op vragen van de belastinginspecteur wordt geantwoord?
  • Moet ik gegevens en inlichtingen verstrekken aan de belastinginspecteur over gebeurtenissen meer dan 7 jaar geleden?
  • Ben ik verplicht gegevens aangaande derden te verstrekken?
  • Mag de belastinginspecteur zonder meer een kopie van mijn digitale omgeving maken?

Wilt u meer informatie over uw verplichtingen of heeft u vragen over het heffingsbelang van de belastinginspecteur? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Een conflict met de Belastingdienst? Neem contact met ons op

De advocaten van BeuneFaber Advocaten-Belastingkundigen zijn specialist op het gebied van (formeel) belastingrecht en hebben een groot aantal succesvolle zaken op naam staan. Wij staan u dan ook graag bij in uw conflict met de Belastingdienst, in welk stadium zich dat ook bevindt. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op voor meer informatie.